Blog
DOĞRU SORU SORMAK İLETİŞİM SÜRECİNİ HIZLANDIRIR
Doğru zamanda, doğru yerde, doğru soruyu sormak çok önemlidir.
Doğru soru sorma meselesine felsefi bir açıdan giriş yapalım. Soru deyince aklımıza ilk gelen filozof, Sokrates olacaktır. Onun doğurtma yönteminde, insandaki bilgileri soru sorarak açığa çıkarma işlemi yatmaktadır. Bu işlemde asıl önem arz eden, doğru soruyu sormaktır. Yani soru sormanın önemi milattan yıllar öncesinde bile anlaşılmıştır.
Doğru Soru ve Doğru İletişim
Doğru Soru Her Sektörde Önemli
Soracağınız soru, alacağınız cevabı belirleyen baş etkendir. Hangi işle uğraşırsanız uğraşın, karşınızdaki insana doğru soruyu sorabildiğinizde daha doğru ilerleyebilirsiniz. Örneğin satış-pazarlama alanında soru sormak, müşteriyi dinlemek kadar önemlidir. Elbette burada dili etkin kullanmak da çok önemlidir. Dil, öyle güçlü bir araçtır ki tek bir soruyla karşı tarafı aktif müşteriniz haline getirebilirsiniz. Bir bankacıysanız, potansiyel müşterinize “Avantajlarımızdan yararlanmak ister misiniz?” diye sormak yerine “Siz de avantajlarımızdan yararlanmak istemez misiniz?” diye sormanız daha olumlu bir dönüş sağlayacaktır. Böyle söyleyerek karşı tarafta “diğer herkes yararlandı sadece siz kaldınız, siz de yararlanın” etkisi uyandırmış olursunuz. “İstemez misiniz?” sorusuyla da kişiye ters psikoloji yapıp “isterim” yanıtını vermeye yöneltmiş olursunuz.
İletişim Süreci
Soru sormanın gücünden yararlanacak diğer bir sektör de reklam sektörüdür. Yapılan reklam, soru içeriyorsa reklamcının soruyu en doğru şekilde sorması gerekir ki reklam amacına ulaşabilsin. Bu aşamaya gelmeden önce, reklamcının soru yönelttiği birinci kişi reklam verendir. Bir reklamın temeli, reklamcının müşteriye sorduğu sorularla atılır. Reklam ajansı için soru en iyi silahtır desek yanlış olmaz. Bir reklam ajansı, müşteriye doğru soruyu sormanın, müşteriyi iyi dinlemek kadar etkili bir yol gösterici olacağını bilmelidir.
Doğru Soru
Peki Nasıl Güçlü ve Doğru Soru Sorulur?
- Kısa ve öz sorular sorun.
- Sorduğunuz soru açık uçlu olsun. “Evet ya da Hayır” şeklinde cevap verilen sorular sormaktan kaçının.
- Sorduğunuz soru ile bir sorunu dile getirmeyin ya da bir sorunu onaylatma isteği duymayın. Her zaman çözüm odaklı sorular sorun.
- Belirlediğiniz soruları doğru zamanda doğru yerde sorun. Yapılan hamleler önemlidir.
- Her zaman işinizi kolaylaştıracak sorular sorun. Sorular rehberiniz olsun.
- Bir kreatif reklam ajansı, bir dijital pazarlama ajansı, bir içerik pazarlama ajansı veya benzer reklam ajanslarından aldığınız hizmet doğrultusunda, reklam veren ve reklam ajansının karşılıklı doğru soruları sorması gerekir.