Blog
ETKİLEYİCİ BROŞÜR İÇİN 12 İPUCU VE BROŞÜR ÜRÜNLERİ
Reklamverenler tarafından bir etkinliği, kampanyayı ve hatta bir filmi tanıtmak için kullanılabilirler. Ayrıca, kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından sosyal farkındalık yaratmak için de kullanılabilir. Broşürlerin hedeflenen amaca ulaşabilmesi için çekici, göz alıcı ve bilgilendirici olması gerekir. Bu yazımızda etkileyici ve müşterilerin dikkatini çekecek bir broşür tasarlamak için gereken ipuçlarını ve broşür örnekleri paylaşacağız.
Broşür Tasarımı İpuçları
1. Amaç Belirlemek
Broşürü neden tasarladığınızı bilmek gerçekten önemlidir. Bir broşür çalışmasına başlamadan önce, yapacağınız tasarımı kendinizin anlaması gerekir. Broşür bir etkinlik için tasarlanıyor olabilir. Bir marka tanıtmak için veya kampanyanızı duyurmak için… Bu detaylar broşürün tasarlanma biçimini kolayca etkiler. Marka tasarımı yapıyorsanız çalışmanız farklı yönde, bir etkinlik için broşür bastırıyorsanız tasarımınız farklı yönde olmalıdır. Kurumsal bir marka çalışması yaparken daha sade ve profesyonel bir tasarım olması gerekirken, etkinlik için yapılan çalışmada daha renkli ve hareketli bir tasarım yapılabilir.
2. Hedef Kitleyi Bilmek
Tasarıma başlamadan önce hedef kitlenizi bilmek çok önemlidir. Hedef kitle, 10-15 yaş grubundaysa, broşürün detayları daha hareketli, tasarlanmalıdır. Yazı tipleri daha eğlenceli olarak seçilmelidir. Hedef kitleniz gençse, bazı sanatsal ögeler ve yaratıcı yazı karakterleri kullanabilirsiniz. Yetişkin ve çalışan bir kitleye hitap edecekseniz de daha profesyonel ve minimal bir tasarımla gitmelisiniz.
3. Broşürün Boyutu
Broşür tasarımına başlamadan önce bastırılacak olan broşür ebatlarını öğrenmenizde fayda var. Bu adım grafik öğelerinizi ve fotoğraflarınızı buna göre boyutlandırmanıza yardımcı olur. Broşürün boyutu küçük veya büyük olabilir. Broşür ölçüleri genellikle standarttır fakat bazen müşterinin isteğine göre farklı boyutlarda da basılabilir. Bu yüzden üzerinde çalışmanız gereken broşürün boyutunu her zaman öğrenin.
4. Görseller
Broşürler, mesajınızı iletmek için kullanılan görsel bir araçtır. Mümkün olduğunca az yazı yazmaya çalışın. Vermek istediğiniz mesajı kısa ve öz sözlerle net bir şekilde vermeye çalışın. Uzun paragraflardan kesinlikle kaçının. Grafik öğeleri içeren büyük bir resim ile mesajınızı yazabilirsiniz. Veya daha küçük görseller kullanarak yazılara yer açabilirsiniz. Eğer gerekiyorsa ve çalışma buna uygun oluyorsa, grafik ve tablolar da kullanabilirsiniz. Görsellerin ayarlamasını yaparken titiz davranmalısınız. Küçük görseller eklediğinizde ölçülerinin ve sayılarının düzenini düzgün yapmalısınız. Çok fazla sayıda eklediğiniz küçük görseller broşürde karmaşaya yol açabilir. Ayırca broşür için seçtiğiniz görseller de çok önemlidir. Broşürün amacına uyan görseller seçmeye özen göstermelisiniz. Hedef kitlesinde gençler olan bir broşürde çok çocukça olan resimler kullanmak etkili olmayacaktır.
5. Broşürler Sadece Görsel Değildir!
Evet, broşürler harika resimler, grafik öğeleri, sanat ögeleri ile tasarlanmalı ancak bilgilendirici de olmalıdır. Örneğin, bir etkinliği tanıtıyorsanız, etkinlik açıklamasını ve etkinliğin tarihini ve yerini vermeniz gerekir. Film posteri tasarlıyorsanız, film için kullanacağınız fotoğraf filmin neyle ilgili olduğunu göstermelidir. Kampanya veya reklam broşürü hazırlıyorsanız, markanızı veya kampanyanızı öne çıkaracak bir görsel kullanmalısınız ve yanında mutlaka açıklayıcı birkaç cümle ile markanızı, reklamı ve kampanyayı anlatmalısınız. Boş olarak sadece resim olan broşürlerden tabi ki müşteriler bir şey anlamayacaktır.
6. Estetik Dokunuşlar
Broşür için görsel ve metin araştırmalarını yapıp, gerekli bilgileri aldıktan sonra, sıra görsel ve yazıları yerleştirmeye geliyor. Broşür içinde yer alan ögeler kendi içinde bir düzen oluşturmalı ve broşürün görünümü kesinlikle estetik durmalı. Karmaşık görünen bir broşür profesyonel görünmeyeceği için müşterilerin ilgisini çekmeyecektir. Eğlenceli bir broşür de olsa, kurumsal bir şirket broşürü de olsa mutlak yerleştirilen görseller ve yazılar güzel ve düzenli bir görünüm oluşturmalıdır.
7. Renk
Renkler sadece broşür tasarımından değil tüm basılır reklam materyallerinin tasarımında önemli bir yere sahiptir. Okuyuculara ve hedef kitleye bağlı olarak, kullanılması gereken renk sayısı değişir. Renklerin düzgün ve uyumlu bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Kullanacağınız renk paletine tasarım çalışmanıza başlamadan önce karar verebilirsiniz. Kullandığınız görseller ile eklediğiniz renkler arasında biraz uyumluluk yakalamaya çalışmanız, tasarımın daha iyi görünmesini sağlayacaktır.
8. Okunabilirlik ve Fontlar
Bir broşürde asla çok sayıda farklı yazı tipleri kullanmayın. Broşürü çok karmaşık bir hale getirirsiniz. Metni broşürün farklı yerlerine yayarak çok dağıtmayın, metni tek bir bölgede tutmaya özen gösterin. Seçtiğiniz yazı tipi basit ve net olmalıdır. Okuyucunun gözünü yormamalı broşüre baktığı an gözün çarpmalı ve net bir şekilde okuyabilmelidir. Dikkat çekici olması gerektiği için başlıklar özellikle önemlidir. Klasik ama en iyi seçenekler olan Sans-Serif veya Arial gibi düz ve net yazı tiplerini kullanabilirsiniz.
9. Bilgi Akışı
Broşürde vereceğiniz bilgiler tutarlı ve düzenli bir şekilde, bir sütun veya satır boyunca yer almalıdır. Broşürdeki bilgilerin düzenli ve akıcı olması için uygun bölümlerde tablolar, grafikler ve simgeler kullanabilirsiniz. Ayrıca dikkat çekmek için de numaralandırma ve nokta sistemi kullanabilirsiniz.
10. Boş Alanlar
Broşürde bırakılan beyaz alanlar veya negatif boş alanlar her zaman önemlidir. Beyaz alanlar, tasarımda genellikle kullanılmayan bir ögedir. Ayrıca, boşluklar müşterinin dikkatini belirli bir bölgeye veya bir ögeye çekmek için kullanılabilecek güçlü bir yol olabilir.
11. Kendinizi Sınırlandırmayın
Tasarım çalışması yaparken asla kendinizi sınırlandırmayın. Belli bir kalıbın içinde kalmaya zorlamayın. Farklı şeyler deneyin. Yaratıcılığın bir sınırı olmadığını her zaman kendinize hatırlatın. Yeni bir şeyler denemeniz, tasarımdan en iyi sonucu elde etmenize yardımcı olabilir.
12. Geri bildirim
Çalışmanızı bitirdikten sonra insanlara göstererek geri bildirim almaktan korkmayın. Çevrenizdeki insanlardan tasarımlarınız hakkında yorum yapmalarını isteyin. İkinci bir göz mutlaka faydalı olacaktır. Genel olarak daha iyi bir tasarımcı olmaya yardımcı olacak eleştirilere açık olun.
Yartıcı broşür örnekleri
Yaratıcı broşür örnekleri – 1
Örnekteki broşürde değişik bir tasarım ve katlama yöntemi seçilmiş. Bu sayede müşterinin ilgisini çekebilen, farklı bir broşür hazırlanmış. Broşürün şekli yeterince hareketli olduğu için renkler sade tutulmuş. Bunun gibi hareketli tasarımlarda renkleri ve eklediğiniz görselleri daha sade tutarak karmaşadan uzaklaşabilirsiniz.
Yaratıcı broşür örnekleri – 2
Bu örnekteki broşür klasik katlama stiliyle yapılmış fakat bir hareketlilik kazandırmak için broşürün üst kısmında asimetrik bir tasarım kullanılmış. Bu sayede tasarım tek düzelikten uzaklaşarak değişik bir hal almış. Ayrıca birbirine uyumlu olan renkler ile de bu hareketlilik desteklenmiş. Görseller çok büyük boyutlarda değil küçük boyutlarda kullanılmış.
Yaratıcı broşür örnekleri – 3
Buradaki örnekte broşüre bir kapak eklenerek farklı bir tasarım elde edilmiş. İç yapısı klasik bir broşüre benzeyen tasarım, kapağı sayesinde farklı bir havaya bürünmüş. Böylece dikkat çekici, üzerinde çalışılmış imajı verilen bir broşür hazırlanmış.
Yaratıcı broşür örnekleri – 4
Bu örnekte ise mini bir broşür örneği görüyoruz. Üç katlı hazırlanan broşür, minik tasarımı ile farklı bir görünüme kavuşmuş. Beyaz üzerine kullanılan renkli desenler sayesinde de müşterilerin dikkatini çekecek hale getirilmiş. Ayrıca, sayfaların çevresine eklenen çerçeve de renklerin dengelenmesinde faydalı olmuş.
Yaratıcı broşür örnekleri – 5
Yukarıdaki örnekte yine broşüre lazer kesimli bir kapak yapılarak farklı bir hava verilmiş. Broşürde renkler, şekiller ve yazılar sade tutularak temiz ve düzenli bir tasarım oluşturulmuş.