Blog
RENK PSİKOLOJİSİ VE TASARIMDA RENKLERİN UYUMU
Ve bu gerçek ile markalar ve şirketler logo ve reklam çalışmalarında renklerin gücünü kullanıyorlar. Birlikte renk psikolojisi ve bu renkleri tasarımlarınızda nasıl kullanabileceğinizi inceleyelim.
Her rengin insanlara hissettirdiği bir his var ve markalar bu renkler ile siz farkında olmadan sizi psikolojik olarak etkiliyor bile. Bir yemek katında en çok dikkatinizi çeken renkler neden kırmızı? İlaç ve sağlık şirketleri neden en çok mavi ve yeşili kullanır? Bilişim dünyasında en çok tercih edilen rengin özelliği nedir? Bu soruların cevaplarını daha önce farketmediyseniz, biz size açıklayalım.
Dünyaca ünlü markalar, renklerin psikolojik etkilerinden yararlanarak logolarını buna göre şekillendiriyorlar. Coca-Cola’nın kırmızıyı seçmesi, Nickelodeon’un sarıyı seçmesi veya Hp’nin maviyi seçmesinin renklerin psikolojisi ile ve zihinlerimizin bunu nasıl algıladığı ve nasıl bir resim çizdiği ile ilgisi var tabii ki. Çoğu zaman verilen bu mesajı beynimizin nasıl algıladığının farkında bile olmayız. Renk psikolojisinin profesyonel logoların tasarımında nasıl önemli rol oynadığını açıkça göstermektedir. Pazarlamada renk algısı ve renklerin zihinlerimizde oluşturduğu mesaj, çok sık kullanılır.
Renk Psikolojisi ve Renklerin Bize Hissettirdikleri
Peki, hangi renk zihnimizde neyi çizer ve bize ne hissettirir? Bazı renkler heyecan duygusunu, bazı renkler güven duygusunu verirken bazıları da pozitiflik hissi verirler. İşte renklerin verdikleri bu hisler ile de markalar kendi renklerini seçerler. Şimdi bakalım hangi renk, neyi hissettiriyor.
Mavi çoğu zaman güven ve gücü temsil ederken, sarı iyimser olmayı temsil eder. Bu iki rengin bir arada kullanılması hem iyimser ve dost bir marka, hem de güven veren bir marka olduğu izlenimini verir. Yeşil renk ve tonları sağlığı ve gelişimi simgelerken, kahverengi daha dünyevi olma eğilimi gösterir ve kullanışlılığı simgeler. Kırmızı yoğun duygular hissettirmesinin yanı sıra heyecan duygunuzu yükseltir. Mor, rahatlığı simgelerken, beyaz saflığı ve yalınlığı, siyah ise cesurluğu simgeler. Verdiğimiz çıkarımların hepsi olumlu bir özellik taşıyor ancak renklerin negatif anlamları da var. Yukarıda bahsettiğimiz aynı yeşil doğal bir renk olarak görülürken, aynı zamanda kıskançlığı da simgeler. tıpkı kırmızının öfke ve siyahın da ölümü simgeleyebildiği gibi.
Tüm bu renklerin insanlar üzerindeki etkileri konusundan sonra, birşeyden de bahsedelim ki; tüketici yanıtlarını farklı renklere göre sınıflandırmaya yönelik sayısız girişimlerin yapıldığı çalışmalar olmuştur. Renklerin pazarlamaya etkisi adlı bir çalışmada, ürünlere bağlı olarak verilen anlık kararların % 90’ında rengin temel alındığı anlaşıldı.
Renkleri belirlemenin yanında seçtiğiniz renklerin hangi tonunu kullanacağınız da önemlidir. Eğer doğru renkleri seçemezseniz vermek istediğiniz mesajı iletemezsiniz. Bu yüzden renk seçimi yaparken rasgele seçmek yerine renk çemberinden yararlanın Böylece yapacağınız tasarımda doğru renkleri daha kolay seçebilirsiniz. Birkaç renk kullanırken hangi renklerin birbirine daha uygun olduğuna renk çemberinden bakın. Seçtiğiniz rengin karşısındaki renkle birbirlerini tamamladığından emin olabilirsiniz.
Üstteki görselde markaların renk seçimlerini görebilirsiniz. Markalar renklerin verdiği mesajları ve bu mesajların kendi markalarına uyumuna göre logolarında renk seçimi yapıyorlar. Örneğin, yiyecek, kiralama, online satış gibi hızlı tüketim sektöründe kırmızı, turuncu ve sarı gibi heyecan, neşeli ve iyimserliği temsil eden renkleri tercih ediyor. Hijyen ürünleri, ilaç şirketleri ve teknolojik markalar da genellikle mavi ve yeşil gibi güven ve huzur veren renk seçimleri yapıyor.
Tasarımda Renk Psikolojisi
Tasarımda renk uyumu ve renk psikolojisine nasıl dikkat edilebilir? Tasarımlarınızı yaparken renk uyumunu ve seçtiğiniz rengin markaya uygunluğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Renk uyumuna dikkat edilerek yapılan tasarım çalışmaları daima daha etkili olur. Tasarımın kalitesini belirleyen faktörlerden en önemli olanı renk uyumudur. Yaptığınız tasarımda çalıştığınız desenler ve simgeler çok başarılı da olsa eğer renk uyumu iyi değilse yaptığınız çalışma başarılı durmayacaktır. Pazarlama çalışmaları, kartvizit ve logo çalışmalarında, renk uyumu tasarımın kalitesini direk olarak etkileyen bir faktördür. Tasarım çalışmalarında renklerin sektöre uygun şekilde seçilmesi de önemli bir etken olduğu için burada tasarımcılara düşen görev önemlidir.
Kullanıla renkleri sıcak, soğuk ve nötr olarak ayırabiliriz. Sıcak renkler; kırmızı, sarı ve turuncudur. Bu renkler güneşin ve ateşin renkleri olarak bilindiği için sıcak tonlar olarak geçerler. Sıcak renkler kişileri neşelendiren renklerdir. Bu nedenle tasarımcılar neşeli ve heyecanlı olan çalışmalar için sıcak renkleri kullanır. Yüksek enerjili markalarda veya bunu yansıtmak isteyen markalar genellikle sıcak renkleri tercih eder. Sıcak renkler arasında en dikkat çekeni ve mutluluk anlamı için en sık kullanılanlarından biri sarıdır. Kırmızı renk heyecan ve daha yoğun duyguları vurgular. Kişilerde aşk, sevgi, heyecan ve tutku gibi duyguları uyarır. Bu alanlarda çalışan veya bu duyguları vurgulamak isteyen markalar genellikle kırmızıyı tercih eder. Sarı, kırmızı ve turuncu gibi sıcak renkleri kullanırken yanında kullandığınız renklerde oldukça önemlidir. Mesela bu renkleri bir arada kullanıyorsanız, tasarımdaki denge çok önemlidir. Sıcak renkler kullanılırken, mavi, yeşil ya da siyah gbi nötrleyici renkler yanına eklenebilir.
Soğuk renkler içinde de mavi, yeşil ve mor renkleri yer alır. Soğuk renkler genellikle güven, ciddiyet, istikrar, yaratıcılık, sağlık ve gelişim duygularını temsil eder. Büyük şirketler de buna göre renk seçimlerini yaparlar. Örneğin; büyük ilaç şirketleri güven ve sağlık hislerini müşteriye yansıtabilmek için mavi ve yeşil renklerini tercih ederler. Ciddiyetin ön planda olmasını isteyen markalar genellikle maviyi tercih ederken, sağlık, doğa, hayat gibi konularda çalışan markalar da yeşili tercih ederler. Soğuk renklerle yapılan tasarımlarda tamamlayıcı olarak kullanılan renk genelde beyazdır. Tasarımda kontrast yaratmak istersenizde kullanabileceğiniz renk sarı olabilir.
Nötr renkler; siyah, beyaz ve gridir. Nötr renkler genellikle ana renklerin yanına tamamlayıcı renkler olarak kullanılır. Beyaz ile daha ferah bir hissiyat yaratılırken, siyah ile daha sakin, ciddiyet katan bir etki yaratılır. Nötr renkler kimi zaman tek başına da kullanılabiliyor. Mesela Apple’ın, otomobil markalarını logosunda olduğu gibi. Buradaki amaç ciddiyet, güven ve resmiyeti aynı anda vermektir.
Tasarımlarda renklerin gücü ve her bir rengin çok büyük bir etkisi olduğu biliniyor. Tasarımlarınızda kullandığınız renklerin etkilerinin ne olduğunu, renk psikolojisi bilgilerini paylaştık. Ayrıca renk psikolojisi üzerine yayımladığımız şu yazımızı okumanızda da fayda var. Renklerin birbiri ile nasıl uyumlu kullanılabileceğini okuyup, etkili tasarımlar yapmanızı dileriz.